Είστε θύμα διαφθοράς; Τώρα υπάρχει γραμμή επικοινωνίας.

Τώρα μπορούν οι πολίτες να καλούν τον πενταψήφιο αριθμό «10190» και να καταγγέλλουν περιστατικά διαφθοράς. Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στη μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς» και τιτλοφορείται «Διαφάνεια Τώρα!».
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της οργάνωσης Κώστας Μπακούρης δήλωσε:
«Πρόκειται για ένα κέντρο υποστήριξης και καθοδήγησης των θυμάτων της διαφθοράς, μέσα από το οποίο η οργάνωσή μας θα συλλέγει στοιχεία ώστε να εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα για τις εστίες όπου η διαφθορά ευδοκιμεί».

Η διαδικασία είναι η εξής:

- Τηλεφωνικά στο 10190
- Μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης στο http://www.transparency.gr/diafaneiatora/.

Στις καταγγελίες απαντούν τα μέλη της ομάδας νομικών της Οργάνωσης, αλλά και εθελοντές νομικοί, ειδικά εκπαιδευμένοι.
Πρωτού προχωρήσουν στην καταγγελία τους οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της οργάνωσης και να κάνουν το ειδικό κουίζ που έχει προετοιμάσει η υπηρεσία για να μάθουν εάν το περιστατικό που τους απασχολεί συνιστά υπόθεση διαφθοράς.

Ο ρόλος της υπηρεσίας δεν είναι ούτε η άμεση παροχή νομικών συμβουλών, ούτε η νομική εκπροσώπηση. Η υπηρεσία «Διαφάνεια Τώρα:» παρέχει υποστήριξη και συμβουλές σε όσους επιθυμούν να καταγγείλουν περιστατικά που εμπεριέχουν διαφθορά, όπως κατάχρηση εξουσίας ή απάτη ή σπατάλη δημόσιων πόρων. Αρχικά, γνωστοποιεί στους ενδιαφερόμενους τον αρμόδιο φορέα στον οποίο πρέπει να προσφύγουν κι όταν δεν υπάρχει απάντηση σε εύλογο χρονικό διάστημα ζητεί επισήμως ενημέρωση από τον φορέα. Επίσης, σε υποθέσεις που κατά τη διακριτική ευχέρεια της Υπηρεσίας κρίνονται σημαντικού ενδιαφέροντος, επικοινωνεί με τις καταγγελλόμενες πλευρές αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα περιστατικά.
Πάγιο αίτημα της Οργάνωσης εδώ και χρόνια αποτελεί η προστασία των wistleblowers, όρος που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για εκείνους που καταγγέλλουν περιστατικά διαφθοράς είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει οδηγήσει στη δημοσιοποίηση σημαντικών περιστατικών διαφθοράς σε 60 χώρες (προσφέρεται σε 90 χώρες) του κόσμου. Μέχρι σήμερα, παγκοσμίως, περισσότεροι από 140.000 πολίτες έχουν απευθυνθεί σε κάποια από αυτές για να αναφέρουν τη δική τους εμπειρία.

Τύπος Άρθρου: 
Software for hosted news websites