Κύπρος Ελλάδα Ευρώπη; Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις;

Το Eurogroup και η Γερμανία πήραν μια εντελώς απαράδεκτη αλλά και υψηλού ρίσκου για την Ευρώπη απόφαση. Για να βοηθήσει την Κύπρο να ξεπεράσει την τραπεζική κρίση απαίτησε την μετατροπή μέρους των καταθέσεων σε μετοχές τραπεζών.

Το συνολικό κόστος σωτηρίας της Κύπρου έχει υπολογιστεί σε περίπου 17δισ ευρώ. Όμως παρά το σχετικά αμελητέο ποσό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, το ΔΝΤ αλλά και η Γερμανική κυβέρνηση μαζί με την Ολλανδία και την Φιλανδία, απαίτησαν την συμμετοχή της Κύπρου με κάποιο τρόπο.

Ο τρόπος στον οποίο κατέληξαν αποτελεί μια πραγματικά επικίνδυνη παγκόσμια πρωτοτυπία. Μετατρέψανε μέρος των καταθέσεων των τραπεζών, σε μετοχές για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Με λίγα λόγια, υποβάθμισαν τις καταθέσεις. Αυτό είναι ένα τραγικά μεγάλο λάθος διότι ουσιαστικά αναιρεί την εγγύηση των καταθέσεων και την εμπιστοσύνη των καταθετών στις τράπεζες. Η ΕΕ ξεπέρασε τα γενικώς αποδεκτά όρια της ιερότητας των καταθέσεων.

Πολιτική απόφαση. Ελλάς. Κύπρος. Ακολουθούν Ιταλία και Ισπανία;

Η απόφαση του Eurogroup δεν είναι ένα λάθος που έγινε υπό την πίεση του χρόνου ή από λανθασμένους υπολογισμούς. Ήταν μία εσκεμμένη απόφαση που συζητείτο εδώ και μήνες.

Δεν ήταν οικονομική αλλά άκρως πολιτική απόφαση. Άλλωστε τα μεγέθη είναι μικρά. Υπήρχαν επίσης άλλες εναλλακτικές λύσεις που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει, αλλά δεν έγιναν δεκτές.

Εδώ πρέπει να πούμε πως η αξιοπιστία της Επιτροπής έχει υποστεί πλήγματα έπειτα από συνεχή λάθη και οι Γερμανοί πλέον δεν την λαμβάνουν υπόψιν τους (ιδίως τον Μπαρόσο).

Με άλλα λόγια, θέλανε να περάσουν ένα μήνυμα όχι μόνο στους Κυπρίους αλλά και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια θέση. Το ερώτημα είναι γιατί ρίχνουν κηροζίνη στην φωτιά, ειδικά τώρα που η Ιταλία βρίσκεται σε πολιτικά ευαίσθητη περίοδο.

Όταν η επόμενη χώρα πάει να ζητήσει χρήματα τι άλλο θα σκαρφιστούν; Στην Ιρλανδία πήραν τα χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία, στην Ελλάδα κούρεψαν τους ομολογιούχους, στην Κύπρο τις καταθέσεις.

Στην Ιταλία και την Ισπανία τι θα κάνουν; Ήταν απλώς μία απόφαση που ελήφθη, υπό την πίεση των εκλογών που έρχονται και της έντονης αμφισβήτησης των πολιτών του βορρά για τις νότιες χώρες;

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Τύπος Άρθρου: 
Software to publish news website