Τι ανακάλυψαν δύτες στα Αντικύθηρα...

Δύτες επιστρέφοντας στον τόπο του αρχαίου ναυαγίου του Ελληνικού νησιού των Αντικυθήρων βρίσκουν διάσπαρτα αντικείμενα σε μια ευρεία περιοχή του απότομου πυθμένα της θάλασσας. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται πολλά άφθαρτα αγγεία, μία άγκυρα πλοίου και μερικά χάλκινα αντικείμενα.
Το ναυάγιο των Αντικυθήρων, το οποία χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα π.Χ., ανακαλύφθηκε από σφουγγαράδες στις αρχές του 20ου αιώνα. Μεταξύ των πολλών ευρημάτων βρέθηκαν και κοσμήματα, όπλα και αγάλματα καθώς και απομεινάρια μιας μυστηριώδους συσκευής ρολογιού, που ονομάστηκε μηχανισμός των Αντικυθήρων.
Μέχρι τη σύντομη επίσκεψη του υποθαλάσσιου εξερευνητή Ζακ Κουστώ το 1970 (εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ του Diving for Roman Plunder), κανείς δεν είχε επισκεφθεί το ναυάγιο γεγονός που δημιουργούσε εικασίες για τους θησαυρούς που μπορεί να κρύβει. Οι ντόπιοι λένε ιστορίες για γιγάντια μαρμάρινα αγάλματα , ενώ η αρχαία τεχνολογία ασχολήθηκε με το αν η περιοχή θα μπορούσε να κρύβει και άλλο μηχανισμό των Αντικυθήρων, ή τουλάχιστον κάποιες ενδείξεις ως προς το λόγο που σχεδιάστηκε.

Ενθουσιασμός προκλήθηκε, όταν τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, μια ομάδα δυτών με επικεφαλής τον Μπρένταν Φόλεϊ από Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole και η Αγγελική Σίμωση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, πήγε πίσω για μία ματιά στο ναυάγιο. Οι δύτες χρησιμοποίησαν οχήματα εξοπλισμένα με υψηλής ευκρίνειας κάμερες για τον περίπλου του νησιού, σε βάθος περίπου 40 μέτρων. Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από την ομάδα δείχνουν μερικά από τα ευρήματα που βρήκαν.

Για αιώνες το νησί των Αντικυθήρων ήταν σε μια πολυσύχναστη λωρίδα ιδιαίτερα σημαντική για τη ναυτιλία, αλλά και ιδιαίτερα ύπουλη καθώς βρίθει από βράχια και υφάλους και είναι γεμάτη με βυθισμένα πλοία (ίσως οι αρχαίοι θαλασσοπόροι να ήταν πιο έμπειροι από ό,τι νομίζαμε). Και δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια από ένα ναυάγιο στο χώρο που υποτίθεται ότι ανασκάφηκε από τον Κουστώ, γεγονός που υποδηλώνει ότι ανακτώνται όλα τα ορατά αντικείμενα εκεί - ή ότι φύτεψε μερικά από τα ευρήματά του για τις κάμερες.
Όμως, σε απόσταση 200 μέτρων, οι δύτες βρήκαν αντικείμενα διασκορπισμένα σε όλο το βραχώδη πυθμένα της θάλασσας, σε μια απότομη πλαγιά με μεγάλο βάθος.
Το μεγαλύτερο ανακτημένο στοιχείο ήταν μια τεράστια άγκυρα μολύβδου. Βρέθηκε κοντά σε ένα ημικυκλικό αντικείμενο που θα μπορούσε να είναι ένας σωλήνας, που χρησιμοποιούνταν για την αποστράγγιση του νερού από το κατάστρωμα του πλοίου. Η ομάδα εντόπισε επίσης έναν αμφορέας, ο οποίος ταιριάζει με τα ήδη υπάρχοντα ευρήματα από το ναυάγιο.

Τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία είναι δεκάδες πρωτότυπα σφαιρικά αντικείμενα σκορπισμένα σε όλη την τοποθεσία του ναυαγίου. Μοιάζουν με πέτρες, αλλά περιέχουν κηλίδες από πράσινο χρώμα, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη μικρών θραυσμάτων χαλκού. Βέβαια έχουν υποστεί διάβρωση μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια σκεπασμένα από ιζήματα στη θάλασσα. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που ο μηχανισμός των Αντικυθήρων έμοιαζε όταν ανακαλύφθηκε.
Επειδή τα έργα τέχνης, όπως διαπίστωσε η ομάδα, βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το χώρο που ερευνήθηκε από τον Κουστώ , είναι πιθανό ότι ανήκουν σε ένα δεύτερο πλοίο με την ίδια περίπου ημερομηνία με το αρχικό ναυάγιο, ίσως όμως να αποτελούν και μέρος του ίδιου του στόλου. Αλλά ο Foley θεωρεί ότι είναι πιο πιθανό ότι όλα τα λείψανα προέρχονται από ένα σκάφος που έσπασε καθώς βυθιζόταν. Για να το επιβεβαιώσει αυτό, αρκεί να επανεξετάσει τη θέση, εντός του τρέχοντος έτους. Θέλει να χρησιμοποιήσει ανιχνευτές μετάλλων για να χαρτογραφηθεί η κατανομή των μεταλλικών και κεραμικών αντικειμένων που έχουν θαφτεί κάτω από την επιφάνεια.

Πηγή theguardian

Τύπος Άρθρου: 
News publishing content management system